Eenvoudige Span of Control Calculator

: Function split() is deprecated in /home/peter/rpmplatform.nl/htdocs/sites/all/themes/amadou/page.tpl.php on line 105.

Stel je weet het aantal hiërarchische niveaus van een organisatie en ook de gemiddelde 'span of control' per leidinggevende. Uit hoeveel mensen kan de organisatie dan bestaan? Deze rekenmachine geeft antwoorden met gehulp van een eenvoudige formule. Bijvoorbeeld: als er één leidinggevende is per 8 medewerkers, dan passen er bij 4 lagen 1 + 8 + 64 + 512 = 585 mensen in de organisatie.

Natuurlijk is dit alleen maar theorie. Span of control is een individueel gegeven en hangt af van vele factoren. Het kan variëren tussen 1 tot meer dan 50 per leidinggevende binnen één organisatie. Ook het aantal niveau's kan uiteenlopen binnen verschillende takken van een hiërarchie, of er zijn stafafdelingen die hele korte vertakkingen vlak onder de top vormen. De uitkomsten van de berekening hier heeft dus maar beperkte waarde voor echte organisaties, maar het kan wel helpen om enig proportiegevoel te krijgen bij ontwerpen ook aanpassen van de hiërarchie. Bovendien illustreert de formule een paar echte fenomenen:

  • De gemiddelde span of control heeft een grote invloed op het aantal mensen dat in een organisatie past (gegeven het aantal niveau's). Probeer maar eens de span of control in je eigen organisatie te schatten en varieer dan dit getal in de berekening.
  • Een plattere organisatie (vaak een belangrijke doelstelling) vereist een grotere span of control. Probeer maar eens het aantal niveau's met één terug te brengen en pas daarna de span of control aan om weer op hetzelfde aantal mensen uit te komen.
  • Grote organisaties hebben vaak meer niveaus dan ze nodig hebben. Om enig gevoel voor proporties te krijgen, zoek maar eens uit hoeveel bestuurslagen je nodig hebt om de hele wereldbevolking onder één dak te krijgen.

De berekening wordt uitgevoerd door een Javascript programmaatje in deze pagina. Er worden geen gegevens uitgewisseld met de server.

Voer een span of control in:

Voer het aantal hiërarchische niveaus in, met inbegrip
van het hoogste en het laagste niveau:

Aantal mensen:

Met dank aan Tilman Göttke voor het idee van een span of control formule (1997).