Kruistabel teams-ISO9001

: Function split() is deprecated in /home/peter/rpmplatform.nl/htdocs/sites/all/themes/amadou/page.tpl.php on line 105.

Voor de ondersteuning van ISO-certificering, of eigenlijk certificering tegen iedere norm waarin een procesmodel ligt opgesloten, kan het nuttig zijn om een kruistabel te maken waarin per referentieproces te zien is welke teams betrokken zijn.

[voorbeeld]

Bij het ontwerpen van deze tabel eerst kiezen of je teams als regels wilt hebben of als kolommen. Overwegingen:
- Er zijn vaak meerdere tabellen waar teams in voorkomen, denk bijvoorbeeld aan een kruistabel teams-functies. Het is doorgaans voordelig om voor al die tabellen de teams in dezelfde richting te hebben.
- Teams wijzigen doorgaans vaker dan ISO-paragrafen. Dat kan er voor pleiten om teams als regels te hebben, dat is mogelijk eenvoudiger in het onderhoud.
- Het aantal teams neemt bij groei van de organisatie toe. Teams op regels geeft dan minder gedoe als er meerdere pagina's nodig zijn.
- Hou de tabel smal, dat werkt gemakkelijker bij scrollen op beeldschermen;
- Iso-paragrafen zijn gemakkelijk in kolommen te plaatsen omdat de header beperkt kan blijven tot een paragraafnummer. Voeg wel een legenda toe.

Op de kruispunten aanduiden welke rollen het betreffende team heeft ten aanzien van het referentieproces, bijvoorbeeld:
- E=Eindverantwoordelijk
- P=Procesverantwoordelijk
- M=Personeelsverantwoordelijk
- R=Resultaatverantwoordelijk
- C=Coordinatie van uitvoering
- U=Uitvoering
Deze indeling loopt in hoofdlijnen parallel met het rolmodel dat we besproken hebben. Er zijn een paar verschillen:
- Het rolmodel betreft individuele medewerkers, deze codering betreft teams. Een codering uit dit rijtje betekent dat in het team een of meerdere teamleden de bijbehorende rol t.a.v. het proces invullen. Is bijvoorbeeld een van de directieleden eindverantwoordelijk voor een bepaald proces, dan krijgt het directieteam in de kruistabel een "E".
- Als er meerdere teams met uitvoerende taken uit referentieproces (dat is het proces zoals het in de norm beschreven wordt) belast zijn, dan kan het zijn dat er op middenmanagementniveau een team bestaat met 'linking pins'. Dat team krijgt een "C". In het rolmodel kom je deze positie niet tegen, omdat het rolmodel over enkelvoudige teams gaat. Het C-team kan bestaan uit de teamvoorzitters van de uitvoerende teams.